"Bojujem o nádej. Nádej nebyť priemerným, ale excelentným!"

Prinášame Vám už tradičný, predsezónny, exkluzívny rozhovor, s pani prezidentkou HK Gladiators Trnava, Adrianou Hosťoveckou. 

Začnime zľahka, ako si trávila leto? Oddýchla si si?

  • Na dovolenke som bola, úplným oddychom by som to nenazvala.... Problémy si človek nesie so sebou... aj keď ich prežívať pri mori je o niečo jednoduchšie.

Poďme na vážnejšie témy, po športovej stránke dopadla minulá sezóna úspešne. Muži sa prebojovali do play off po dlhých rokoch a juniorka postúpila medzi elitu, kde máme už všetky mládežnícke kategórie. Spokojnosť?

  • Áno, klub je po športovej stránke v absolútnej kondícii. Máme extraligu dorastu, tiež juniorky a prvú ligu mužov. Pre mladých hráčov je to sen... Prípravku máme plnú detí, naozaj sa po tejto stránke sťažovať nemôžem.

Ako dopadla sezóna 2021/2022 z ekonomického pohľadu?

  • Uff, a sme pri tom... výpadok divákov (hoci v Trnave ani s divákmi nemôžeme kalkulovať ako s príjmovou časťou...), 2 koronové roky za nami... Ekonomika v našom klube zaostáva za športovou stránkou. A je mi to nesmierne ľúto. Motám sa v začarovanom kruhu. Sponzorov nemáme, spolieham sa len na rodičov, štát (keď netečie, aspoň kvapká...) a moji kamaráti, ktorí pomáhajú, lebo vidia ako sa trápim. Ale to nie je riešenie. A štve ma to. Mám v Tranve za sebou 4 roky, každý rok zaznamenáme nejaký úspech, ale okolie ako by to nevidelo.... stále si hovorím, že už to musí prísť. A prídu maximálne sľuby, ktoré sú tak z polovice naplnené. Neviem čím to je. Ale cítim obrovské sklamanie, lebo odmena za moje úsilie neprichádza... a to nechcem veľa, len nech sa vyhrabeme z minusu a nech naši tréneri majú načas výplaty, prípadne nech načas platím za služby, ktoré si objednávame...

Aký rozpočet potrebuje klub naplniť v sezóne 2022/2023 a čo tvorí jeho najväčšie položky?

  • Na mládež potrebujeme zhruba 370 tisíc eur, na mužov 250 tisíc. Pri všetkej skromnosti. Najväčšie položky sú odmeny pre trénerov a hráčov, doprava...

Koľko stojí HK Trnava ročný chod mládeže?

  • Ak ušetrím na čom sa šetriť dá, aby na tom nedoplatila športová stránka, potrebujem pri všetkej skromnosti 370 tisíc eur.

Koľko je to v percentuálnom vyjadrení z celkového ročného balíka na chod klubu?

  • V matematike som nikdy nebola excelent, ale je to 75% z celkového chodu klubu.

Aká je situácia v mládeži? Koľko detí Trnava zastrešuje celkovo?

  • Nateraz máme približne 330 -350 detí. Pri najmenších je to ťažko určiť.... chodia podľa chuti a času rodičov.

Z akých zdrojov sa  mládež financuje?

  • Príspevky od rodičov, štát cez SZĽH, mesto Trnava, 2%  a sem – tam súkromné zdroje. Sponzorov je málo. Neuvedomujú si, že im vychovávame budúcich zamestnancov, ktorí budú mať pracovné návyky, ktoré získajú ako deti v športe.

Spolupracuje klub v tejto oblasti aj so školami v Trnave prípadne okolí?

  • Nemáme športové triedy, ale spolupracujeme so školami, keďže nám umiestňujú hokejistov. Najsystematickejšia spolupráca je so športovým gymnáziom. Toto funguje na slušnej úrovni.

Má klub spoluprácu s niektorou z automobiliek, ktoré v Trnave majú svoje fabriky? Malo by to logiku. Ak nie , prečo?

  • Nemáme spoluprácu. Prečo? Lebo zlyháva štát. Stále tvrdím, že tu by sme mali zabrať na štátnej úrovni. Firmy, ktoré sem chodia zo zahraničia a majú benefity aj z nášho štátu a rôzne, nemajú chuť vracať niečo do regiónu, kde pôsobia. Štát ich k tomu nezaväzuje a prečo by to robili sami od seba? Skrátka, niečo za niečo tu nefunguje. Je tu priestor zlepšiť takúto spoluprácu, ale na tom musí zapracovať štát. Našim predstaviteľom to ešte asi nikto nepošepkal...

V nasledujúcej sezóne postúpi víťaz SHL priamo do Extraligy. Nehrá sa teda baráž. Aké má Trnava v tomto smere ambície?

  • Chceme robiť slušný hokej, ale našou prioritou je výchova hráčov. Toho sa zatiaľ držíme.

Je vôbec reálne pomýšľať v Trnave v nejakom blízkom horizonte na Extraligu mužov? Respektíve, čo by sa muselo stať aby to reálne bolo?

  • Mohli by to byť ambície nejakého partnera klubu. Nebránim sa tomu... Hoci pre mladých hráčov je ideálna práve 1.liga.

Akí tréneri povedú prvý tím v novej sezóne?  A akí povedú juniorku a dorast?

  • Tak ako minulý rok, v mužoch a juniorke vládne trio Baran, Macko a Straka. Martin Baran je hlavný coach v mužoch, Rudo Macko zasa v juniorke. Osvedčil sa nám tento model už minulý rok. DO dorastu prišiel ako hlavný tréner Miro Cibulka, ktorý je zároveň manažér mládeže. Jeho asistentom je mladý tréner Matúš Juriga, ktorý korčule zavesil na klinec ako perspektívny hráč už pred 3 rokmi. Zatiaľ sa javí ako nádejný tréner... K Trnave má blízko, jeho starým otcom nie je nikto iný ako futbalový tréner Dušan Radolský. Takže má všetky predpoklady byť skvelým trénerom....

Nastanú výrazné zmeny v kádri  mužov?  Akú skladbu bude mať káder prvého tímu? 

  • Všetky naše opory z minulej sezóny zostali v kádri. Odišiel len David Okoličányi, dostal šancu v Extralige. Verím, že sa mu bude dariť. Ak nie, dvere má doma otvorené. Z mladých hráčov odšiel Peter Šandor, za tým mi je ľúto. Herne a aj ľudsky. No a vo Fínsku sa uchytil Jakub Ružek. V jeho prípade som veľmi rada a verím, že mu cesta za snom vyjde. V jeho prípade zohral domáci klub dôležitú úlohu. Dostal šancu a využil ju. To je naša úloha. V kádri A-čka kombinujeme skúsenosti a mladícku dravosť. Verím, že aj tento rok predstavíme skvelý tím a pár mladým hráčom vydláždime cestu...

Podľa našich informácií odchádza z Trnavy Jakub Ružek.  V súčasnosti je to akýsi trend, že rodičia volia cestu odchod do zahraničia i do "menej lukratívnych" klubov druhého sledu.  Tvojou snahou je vytvárať v Trnave výborné podmienky pre rozvoj  mladých hráčov. Je to cítiť aj na úspechoch dorastu a juniorky, pretože postupy oboch do Extraligy sa za úspechy považovať dajú. Tvoj odkaz rodičom v tomto smere?

  • Verte domácemu klubu. Nikdy Vaše deti nedostanú takú šancu inde ako doma. Jakub je toho dôkazom. Verím, že nám ho vo Fínsku nepokazia... J

V kontexte toho, čo sa bavíme o mládeži, je aktuálne na Slovensku pomerne veľký rozruch ohľadom úspechu Slovákov v drafte. Ako to vnímaš svojimi reálnymi očami hlavne v kontraste výsledkov slovenských reprezentácií, ktoré pod vedením pomerne neznámych trénerov prehrávajú takmer všetky zápasy často o veľké gólové rozdiely?

  • Všetci chlapci, ktorí uspeli v drafte sú produktmi svojich rodičov. Všetci. Rodičia ich od mala vláčili po rôznych selektoch a turnajoch... Ako hotových hráčov ich Miro Šatan vytiahol do A reprezentácie. A oni zabrali, využili marketingovú šancu. Nič viac a nič menej. Ani jeden z týchto chalanov nie je produktom slovenského systému. Bohužiaľ.

V minulosti sme si všimli, že hráčom bolo odporúčané hrať za isté konkrétne kluby, aby následne boli "odmenení" reprezentačnom pozvánkou.  To by asi do vyspelej spoločnosti nemalo patriť....

  • Určite nie. A deje sa to stále. Slovensko nie je morálne zdravé prostredie. Sme spoločnosťou priemeru. A ešte dlho budeme. Lebo my všetci to pripúšťame a fungujeme v takomto prostredí. Som zvedavá, ako sa produkty priemernosti presadia v normálnych spoločnostiach. Vrátane hokejistov.... Držme si päste. 

Veľa s a v minulosti skloňovalo so slovenským hokejom a nomináciami do juniorských reprezentácií slovo korupcia.  Je či nie je korupcia v slovenskom hokeji? Keď sa pozrieme na výsledky, logiku by to malo.  Alebo lepších hráčov nemáme? Alebo ich zle vyberáme a trénujeme/pripravujeme?

  • Korupcia je všade okolo nás. Nielen v hokeji. Na Slovensku sme ňou konfrontovaní denne. Je na každom z nás, ako sa s ňou vysporiada.

V Trnave to nemáš ľahké ale stále napreduješ a klub rastie smerom nahor. Kde berieš silu?

  • Už nikde. Dochádza. Nie som frustrovaná, to nie. Som sklamaná.

Prečo ti nikto "veľký" nepomáha? V Trnave a okolí sú veľké fabriky.

  • Neviem. Asi robím niekde chybu.

Akú má podľa teba klub budúcnosť a čo je tvojim cieľom?

  • Budúcnosť je nádej. Nádej má každý, kto sa snaží niečo vybudovať. Mojím cieľom je byť úspešná a ukázať, že sa to dá. Ináč, aj keď ťažko, po svojom.... Že je nádej nebyť priemerným, ale excelentným..